Statengården is for sale

højre side af ådalen tilhører Brohave Naturpark og kan indgå i handel ialt 21 ha.
Stråtaget er kun 10 år gammelt: Statenegårdens gavl giver syn gennem den yderste ådal mod Svendborg Sund og videre til Langeland.
Vinterkig fra udestuen mod ådalen. Åen er gået over sine bredder
Vejstrup Ådal med kig op til Statenegården
Den nærmeste bygning ved stranden tilhører Statenegården og bærplantagen er naturparkens sydvestlige markgrænse

Statenegårdens historik

Statenegården fik navnet i 1806, da den under jordreformernes udflytninger, som den første i lokalsamfundet kom til at "stå-ene" ude på udmarken i yderste ende af Vejstrup Ådal. Jord er tilgået og frastykket før og under min tid på gården.

Statenegården fik for en del år siden frasolgt sine dyrkbare marker og de mest spændende naturområder blev tillagt naboejendommen, Skovly.

Skovly er et husmandssted, som i årene efter udflytningen blev udstykket fra Statenegården og overdraget til en af sønnerne efter et par generationer. I dag  ligger Skovly midt i naturparken, som jeg har udviklet gennem mine 42 år som ejer af området. Naturparken er i dag ca. 20 ha.

Statenegården blev stolpe for stolpe nedtaget i Øster Åby og genopført på et godt sted tæt på åen med gode stabile kildevæld, hvor der aldrig blev problemer med mangel på godt drikkevand.

Gården blev smukt placeret med kig ud gennem de yderste 500 m. af Vejstrup Ådal og videre over Skårupsund til Langeland.

Huset står solidt og hævet over åen i brinken, så man på det nærmeste kan kaste sin snøre fra bagdøren ud til åen, hvor der er betydelig opgang af havørreder og ål + en god bestand af bækørreder. 

Jeg har gennem det sidste årti renoveret hele ejendommen. Den blev nytækket og fik tilføjet kviste og udviklet 3 skønne, store værelser m.m. ovenpå. Ialt boligareal omkring 400m2.

Der er gulvarme i underetagen og der fyres med "storbrænde" fra skoven. suppleret med solpanel til varmt vand.

I 80-erne og frem til nullerne blev gården drevet som "Bonderøvsfriskole" for børn, som ikke kunne trives i amtslige og lokale institutioner eller som stod til at skulle fjernes hjemmefra. Til formålet indrettedes stalde til heste, får, grise og fjerkræ af alle slags. Gården har eget savværk og flg. værksteder: Træ, metal, rep. af biler og maskiner, keramik, vin og biavl + fryse-og slagtefaciliteter til naturparkens overskud af hjortevildt.

Salg af gårdens hjemmelavede/hjemmeavlede produkter på torv og i egen gårdbutik ophørte, da skolen lukkede først i nullerne og jeg gik på pension. Markjorden solgtes og pengene gik til køb af smukke naturejendomme i Sverige. (se hjemmesiden i øvrigt) 

Værkstedsfløjens overetage - til højre i billederne - rummer 2 undervisningslokaler. Hver på 50m2. Disse er nu ændret til en ekstra lejlighed med stue, alrum, toilet og bad + mindre hems.) Resten af etagen er gymnastiksal ca.100m2.  

Statenegårdens matrikel er nu ca. 1,9 ha. - heraf 7300 m2 strandparcel med et spændende hus i strandkanten, som dog ikke har beboelsesret.

1) Statenegården kan købes inklusiv Strandparcel

2) kan købes alene med ca. 1,2 ha - hvor strandparcellen fragår.

3) kan købes sammen med ca. 20 ha. naturpark (Brohave Naturpark), i Vejstrup Ådal inklusive husmandsstedet, "Skovly", som ligger midt i naturparken og er noteret som landbrugsejendom.

Skovly behøver enten renovation eller opførelse af nyt stuehus. 

Pt, er der gode muligheder for at erhverve mere af ådalen samt tilliggende marker.

Statenegården og øvrige ejendomme på hjemmesiden sælges pga. alder og svigtende helbred 

Se: tekst og billeder under menuen: "Brohave Naturpark"

 

Søen her grænser mod naturparken
Kig fra gården ned mod åen fra forsænket stenrepos
Lavet på Statenegården. Desværre fik hun ingen ben (Indgangspartiet i køkken alrummet)
Fra skov til bord med egne faciliteter
Poppel har fantasiske egenskaber. I gamle dage brugt til kornskovle. Kan også bruges til andet. Faldt i stormen 2019
Yderste loftsværelse kigger ud gennem ådalen og ned i udestuen. (Undskyld stilladset på ydersiden)
Hygge i karnappen
Karnappen er et yndet spisested med kig lige ned i åen
På åbred nedenfor karnappen
Forbundet storstue og udestue. Da hun blev konfirmeret var vi flere end 50 forsamlede
Et hjørne af stue-køkken-alrum
God hestestald til fx Islandske heste og ponyer. 4 bokse.
Små heste er de bedste naturplejere til ådalen
set ved åen fra karnappen
morfar ved køkkenøen
Daglige gæster på dæmningen ud mod åen.
Naturparken: Statenegårdens placering i forhold til naturparken . Der anes veje frem til "Skovly" i midten. Matriklen yderst til højre ligger direkte til stranden, men indgår ikke i handlen umiddelbart. Statenegården og Skovly kan købes samlet inklusive 22 ha. naturpark.

Samantha Birk 01.04.2022 08:31

Hej vi er meget intresserede. Det er drømmestedet for os. Vi elsker dette område. Vi vil meget gerne komme på besøg . Kh Samantha & Morten 21482519/ 61687082

Per Skov 09.05.2020 17:51

send mig venligst nærmere oplysninger om ovenstående.

| Svar

Nyeste kommentarer

03.06 | 10:50

Er dtengården til salg og i giveet fald hvad koster den ?

mvh morten lind, tlf 23831963

15.05 | 00:21

'Er denne grund stadig til salg?:)

01.04 | 08:31

Hej vi er meget intresserede. Det er drømmestedet for os. Vi elsker dette område. Vi vil meget gerne komme på besøg . Kh Samantha & Morten 21482519/ 61687082

09.01 | 16:48

Hej
Jeg ville bare lige høre om 1:5 stadig til salg?